Open Huis Ekosofia druk bezocht en enthousiaste reacties!

Terugkijkend op gisteren mag het vierde Open Huis van Ekosofia met recht een Transitie Symposium in spe worden genoemd. Op het hoogtepunt waren er meer dan 80 deelnemers met interesse in het project voor een zelfvoorzienende wijk in de directe omgeving van Amsterdam. In onze maandelijkse nieuwsbrief gaan we uitgebreider terugblikken, maar hier alvast een eerste indruk.

Voor de leden van de projectgroep had ik in mijn presentatie over Ekosofia niet veel nieuws te melden of te laten zien, maar mijn groene praatje was ook vooral bedoeld om mensen met interesse in het plan een beeld te geven van: de ontwikkeling van het cirkelvormige model en de verschillende toepassingen, de manifestatiekoers, de voortgang en de inmiddels wekelijkse activiteit(en).

Mini Biobar met Raw Sushi en Pizza, pannenkoeken, appel en perensap uit de Beemster en vanaf de Hubtab een lekker in het Limburgse Land gebrouwen biobiertje.  Binnen de projectgroep vind ik het geweldig om te zien dat iedereen zo zijn eigen kijk op voeding heeft en dat we toch ook allemaal rondom het begrip natuurlijk verzamelen… Goed voer voor het begin van een prettig groen gesprek.

Gastspreker Michel Post, architect (ORIO Architecten) en voorzitter van Strobouw Nederland. Tot een paar jaar terug was ik nog bezig met het ontwerpen van een Earthship, maar toen we met de projectgroep in het voorjaar van 2009 hebben deelgenomen aan een door Strobouw Nederland georganiseerde strobouw excursie was ik om. In januari dit jaar hebben we de drie woningen op IJburg opnieuw bezocht en in februari was Michel Post voor het eerst te gast bij Ekosofia in The Hub. Kijk op Ekosofia TV NL voor een korte impressie van die lezing. Wat mij betreft komt deze opwekkende, heldere verteller en slimme vormgever nog vaker terug. Vanzelfsprekend hoop ik dat we in Ekosofia een goede impuls kunnen geven aan het bouwen met stro. Het materiaal is er in overvloed, heeft diverse voordelen en kan ecologisch bouwen betaalbaar maken! Kijk op http://www.strobouw.nl/ voor uitgebreide informatie en links.

Gastspreker Bob Radstake met zijn bijzonder inspirerende presentatie over levende architectuur en een visionaire kijk op onze relatie met bomen en op het bouwproces van onze woningen. Zijn verhaal deed me denken aan het tijdsbesef dat onze fruittelers kunnen ervaren in hun rotatieteeltschema dat decennia mag beslaan en generatie na generatie in verbinding met het land kan laten leven. En het deed me denken aan de visie op tijd in de ecokathedraal van Le Roy, die net als de levende architectuur van Bob Radstake honderden en zelfs duizenden jaren bestrijkt… De lezing was kort maar krachtig en daarom hoop ik dat we nog eens een Green Screen aan het onderwerp kunnen wijden, hopelijk weer met Bob als gastspreker. Zie voor meer informatie: http://www.greenmanprojects.com/

Voor de mini Green Screen die op het programma stond hebben we een introductie gezien van de lezing van Mark Lakeman over het City Repair Project in Portland (USA) en we hebben de gasten een kijkje in de keuken van de projectgroep gegeven door het filmpje te vertonen over onze eerste locatiequeeste rondom Amsterdam.

Ter afsluiting van de volledige en volle dag hebben we een World Cafe georganiseerd waarbij de leden van de projectgroep als tafelhost fungeerde en onze bezoekers vrijuit konden meedenken over het bouwen van een ecodorp en de expertise die daar voor nodig is.

Kortom het was alweer een geslaagd Ekosofia event, druk bezocht, goede sprekers, lekker eten en drinken, nieuwe verbindingen, zaadjes geplant, positieve reacties, voor het eerst de basiskosten eruit gehaald en last but not least al meer dan 20 aanmeldingen van mogelijk toekomstige buren en/of ondernemers in de buurt…

Ik ben benieuwd wat dat betekent voor de opkomst bij de volgende Green Screen op 8 april. Het thema van deze avond wordt bekend gemaakt in de nieuwsbrief van april, die verschijnt rondom de 1e van iedere maand en te downloaden via ekosofia.org.

De sprekers, alle leden van de projectgroep, het bestuur van stichting Ekosofia, The Hub Amsterdam en natuurlijk de deelnemers bedankt voor alles!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s