Klaas en groene Piet, weet-je-wel-weet-je-niet?

De discussie over zwarte piet wel of of niet heb ik gelukkig ruim tien jaar geleden al geslecht. Ik speelde geloof ik in 2001 of 2002 voor het eerst zwarte piet in de Natuurwinkel waar ik toen werkte. Een ambachtelijk kennis van de eigenaar had een magnifiek pak gemaakt met Moorse patronen in de stof en de reacties waren toen alleen maar positief. Een jaar later speelde ik met een gehuurd pak opnieuw een -zogenaamd door de schoorsteen geklommen- lolbroek van een assistent van een legendarische bisschop en werd door een zwarte vrouw verbaal aangevallen. Ik had er nog nooit bij stil gestaan dat zwarte kinderen zwarte piet worden en zijn genoemd en zich gediscrimineerd zouden kunnen voelen en hebben gevoeld… De associatie met slavernij en discriminatie werd me ernstig duidelijk en ik begreep meteen dat groen dan het jaar daarop de kleur zou gaan worden, het werd deze biopiet:

biopiet

De kinderen vertelde ik dat ik per ongeluk in het vooronder opgesloten had gezeten tijdens de bootreis van Turkije naar Nederland en alleen maar potjes spinazie had gegeten. De vrije pieten hadden een goed leven thuis in Mira op een biologisch-dynamisch landgoed en alle cadeautjes waren natuurlijk duurzaam en onder fair-trade omstandigheden gemaakt (en niet met voor mens en natuur dodelijk giftige materialen en door moderne slaven in verre landen). De kinderen konden op de foto en voor de kerstvakantie konden ze dan gratis een afdruk ophalen. Deze groene piet viel in goede aarde, al zou het kunnen dat er nu een kind met een spinazie vrees rondloopt. Toen ik voor de tweede keer groene piet speelde werd ik door een vaste klant uitgenodigd om die avond voor een bont gezelschap van ruimdenkende ouders een magische klaas met zijn Idiase hoofdpiet te assisteren als biopiet. Na een sublieme aankomst per boot over de gracht wat een heuse happening was ontvouwde zich vanzelf een goede vrije vorm van ritueel met alleen maar blije kinderen…

Wat ik in de discussie van de laatste jaren heb gemist is een goede thema avond of documentaire die de feiten achter het verhaal nou eens goed op een rij zet. Is die laaglandse traditie voortgekomen uit een verhaal dat halverwege de 19e eeuw is geschreven? Stond de Germaanse knecht Roeprecht model voor zwarte piet? Welke verhalen c.q. legenden en mythen zijn gebruikt voor het verhaal van Sinterklaas en zwarte piet? Andere Tijden heeft er wel eens aandacht aan besteed, maar wat is het hele verhaal en hoe verder?

Voor dat ik van de negatieve lading wist vond ik het feest al onzinnig omdat ouders hun kinderen voorliegen en bovenal omdat er ieder jaar zo belachelijk veel miljoenen worden uitgegeven aan inferieur speelgoed. Is het om meerdere redenen de hoogste tijd om de traditie te veranderen? Ik denk graag een een Sint in de traditie van Robert Jasper Grootvelds magische klaas die dan bijvoorbeeld met een groep veelkleurige natuurlijke pieten (zonder kroeshaar rode lippen oorringen maar met roe…) aankomt op de Tres Hombres als vlaggenschip van een vloot met mens, planeetvriendelijk en boeiend en leerzaam speelgoed waar alle kinderen vrolijk van worden…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s