“Eigen tuin eerst”

In mijn berichtje over Ruigoord schreef ik dat het me een geweldig idee lijkt om rondom en in het dorp een ecokathedraal te bouwen en dat ik daar nog geen tijd voor heb… omdat het voorlopig even “eigen tuin eerst” is. Geintje kwajongens, want met twee tuinen heb je in deze tijd van het jaar je handen echt vol. En tegelijk ook bedoeld met een knipoog naar die abnormale speech over een boreaal Europa en oikofobie… Normaal gesproken wil ik geen tijd wijden aan de politieke kolder in de polder, maar ik maak me al 30 jaar diep* zorgen over de verkrachting van de oikos waarin we leven en de laatste jaren vrees ik de culturele klimaatverandering c.q. de digitale dictatuur waarin we verzeild zijn geraakt veel meer dan de natuurlijke veranderingen… *Ben geboren in 1973 en opgegroeid met (onder andere…) het staartje van de koude oorlog, zeehonden knuppelen, walvisjacht, zure regen, gat in de ozonlaag, boterberg, melkplas, een paar olierampen en Tjsernobyl… Af en toe een ekosofische prank helpt, een steentje bijdragen aan verdere polarisatie niet! Hoogste tijd dus om verder te stapelen aan de tegencultuur, op de middenweg!

Na de plantactie in Ruigoord ben ik verder gegaan met het werk in mijn nieuwe tuin. Heb een randje geeltjes in het eerste bed gestapeld en de bessenstruiken geplant.

008

Daarna ben ik begonnen met het verwijderen van het een na laatste stuk tuinpad en het opschonen van de grond, voordat ik verder kon met het aanleggen van de entree en het nieuwe tuinpad… En daar kwam ik deze laag vuilniszakken tegen die ooit door vorige tuinders als anti-worteldoek zijn gebruikt…

003

Toen ik de tuin in 2015 ben gaan huren heb ik eerst een jaar nodig gehad om de hele oppervlakte (300m2) tot minstens een steek diep te saneren. Ja echt saneren, want ik heb 65 vuilniszakken naar de Seineweg gefietst met: plastic splinter en vlokken soep, servies, bestek, speelgoed, gereedschap, geverfde stukken en splinters (fout geïmpregneerd) hout, glas, staal, aluminium, spijkers en schroeven, stukken gewapend beton en een biljartbal. Plus vier ritjes vuil met de auto van moeders. Gelukkig is dat nu voorbij en kwam ik onder dit stuk oud tuinpad geen gekke dingen meer tegen.

001

Het begin van het nieuwe tuinpad is er, nu nog goed weer en wat tijd om verder te gaan. Altijd weer die tijd, enz. enz. enz.! Salut.

003

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s