Dagje Hempcrete bouwen in Oosterwold

Eind 2016 heb ik een boeiende workshop bouwen met kalkhennep gevolgd bij EcoBouwSalland in Harderberg omdat ik mijn Tiny Temple wil gaan isoleren met hennep. Medecursist Niels vertelde me dat hij bezig was met de koop van een stuk grond in Almere Oosterwold om zijn eigen duurzame woning op te gaan bouwen. Vorig jaar heeft hij mij een paar middagen geholpen en nu kon hij hulp gebruiken. Het houtskelet was klaar om ingepakt te worden met een 38cm dikke wand van gestampte hennepdelen gemengd met kalk, water en wat bindmiddel. Rens Borgers (EcoBouwSalland.nl) gaf vanochtend de aftrap voor het mixen en storten van de kalkhennep tussen de schotten.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Zoals ook bij strobouwhuizen wel gebeurt is het organiseren van een workshop een goede manier om met veel handen een goede start te maken met de bouw en het enthousiasme om te kiezen voor duurzame bouwmaterialen te delen. Geïnteresseerden en familie en vrienden leren iets, werken prettig samen en helpen de bouwer een stap verder…

Deze slideshow vereist JavaScript.

Aan het einde van de lange dag kon de bekisting omhoog voor de volgende laag muur. De grillige lijnen die ontstaan in de gestampte muur lijken wel een bodemprofiel en vormen een perfecte basis om de wanden af te werken met een kalk of leem, maar kunnen ook onbehandeld goed tot hun recht komen. De kalkhennep zorgt in ieder geval voor een comfortabele warmte en stabiele luchtvochtigheid in een CO2-negatief gebouw…

039

In het buitenland en met name de VS en Engeland zijn er al duizenden gebouwen met hennepbeton gerealiseerd! Als je de duurzame mogelijkheden en kwaliteiten van hennep in de bouw ziet (naast die vele andere toepassingen!) dan kan je van de daken schreeuwen “1 solution, hemp revolution!!!” of je kan er gewoon mee aan de slag gaan zoals Niels en inmiddels hopelijk meer mensen. Binnenkort deel twee, na een volgende dag meehelpen mengen, storten en stampen op de oude zeebodem.

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s