Hennepbetonbouw in Oosterwold – deel 2

Op 27 juli heb ik bericht over de aftrap van de bouw van een droomhuis met hennepbeton in Almere Oosterwold, afgelopen woensdag en donderdag heb ik weer meegeholpen. Twee dagen was ik de Panoramix van de hennepketel en hebben we met maximaal 7 mensen tegelijk gebuffeld. Het is zwaar werk en het ambacht is duidelijk nog jong, maar de mogelijkheden en kwaliteiten zijn echt geweldig!

Zodra de schotten zowel binnen als buiten weer waren opgehoogd kon de “prochaine mélange” worden weg gestampt in de muur die gestaag groeide…

Deze slideshow vereist JavaScript.

Wat tijdens het mixen ook gestaag groeide was het brandende micro kalklandschap op mijn polsen als gevolg van het schuren van handschoenen en mouwen die verzadigd raakten met kalk en vezels…

Wanneer je met kalkhennep gaat bouwen is het dus handig om: lange handschoenen te gebruiken; goed sluitende lange mouwen een stofmasker en bril te dragen en met de ramen open te werken zodat de fijnstof weg kan waaien. De kalk is wel geschikt voor consumptie, maar bij aanraking van de huid en blootstelling aan de zon kan dit gebeuren. Geen punt voor Panoramix want goed schoonmaken met azijnwater en dan behandelen met verse Aloë en Calendula zalf heeft binnen een paar dagen al resultaat.

Het resultaat na twee dagen met elkaar knallen was de moeite waard, komende week is het hele houtskelet ingepakt en kan worden begonnen met de afwerking. Hier en daar is nog wat herstelwerk te doen, maar omdat de magische mix ooit in Frankrijk ontwikkeld is als pap om middeleeuwse panden te restaureren is dat goed zelf te doen.

Voor de afwerking van de muren is het binnen mogelijk met een gekleurde leem of kalk te werken. Wanneer je de structuur van de hennep zichtbaar wilt houden kan je beter niet met lijnolie aan de slag gaan, dat schijnt een bende te worden en door al het vet verlies je juist die mooie open structuur en werking van het hennepbeton. Met een muurverf van Keim zoals Mycal-Top verlies je die werking niet, blijf je de structuur mooi zien en verbeter je het woonklimaat nog meer door de anti-schimmelwerking. De buitenkant van de muren kunnen in ons land het beste worden afgewerkt met een kalkstuc.

In mijn Tiny Temple ga ik met de hennepblokken van IsoHemp aan de slag, maar daarover meer als de tijd rijp is… Voor nu: “Vive le Chanvre!”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s