Dreadlock-down

Januari en februari zat ik nog in mijn eigen lock-down en net toen ik begin maart weer een beetje de wereld in wilde ging die op slot. Eind december was ik volledig opgebrand in de ziektewet terecht gekomen. Het resultaat van een complexe emotionele stapeling van ondermeer vijfentwintig jaar werken voor de groene zaak en het gevoel niet meer te kunnen dienen in een winkelwezen waar een (vooral sinds de introductie van de smartphone toenemend) aantal van de klanten niet meer lijkt te weten wat normaal winkelgedrag is. Vanaf oktober 2018 werd de winkel waar ik werk bovendien steeds vaker geteisterd door een kleptomanenplaag, maar de spreekwoordelijke druppel was een bedreigende ervaring met een dief die ik in de zomer van 2019 op heterdaad had betrapt.

Terugkijkend had ik me meteen ziek moeten melden en iemand moeten zoeken om mijn hart te luchten en de niet uitgeleefde fight modus moeten ventileren en transformeren. Ik heb me er flink in vergist hoe de aanvaring me had geraakt. Tijd, wandelen, fietsen, tuinieren -wat gelukkig kon door het zachte winterweer-, halve dagen slapen, goede voeding(supplementen) en veel cabaret en muziek hebben me weer veerkracht gegeven.

Om de groene draad verder op te pakken en mijn collega’s bij te staan in een druk die de kroon spant ben ik vanaf april weer wat uren gaan werken. Ik heb afgelopen maand  (op die rare 1,5 meter afstand) weer een kunstwerkje mogen maken (zie mijn bericht Deze steen op deze steen), heb weer zin om  berichten over mijn eigen tuin te schrijven en kritische en constructieve perspectieven te stapelen aan de rand van het gezaaide corona oerwoud.

De opening die ik net voor de lock-down ervaarde wil ik nu vasthouden. Ik heb voor het eerst in jaren weer eens gesolliciteerd en hoop dat het bedrijf waar ik zicht had op een nieuw baantje de crises gaat overleven. Gelukkig heb ik nog wel een paar nieuwe tuinprojecten op stapel staan en de wens om in Engeland een opleiding Dry Stone Walling te gaan volgen. Wanneer ik klaar ben met mijn Tiny Temple en tuin wil ik opnieuw gaan studeren, om te beginnen een pre-master stedenbouw en landschapsarchitectuur. Voorlopig zal ik om voor mijn eigen basisinkomen te zorgen mijn vitale baantje dus nog even moeten aanhouden, wat met de fijne collega’s en  vriendelijke klanten goed te doen is. Maar voor hoe lang nog?

Nu ik weer een maand op de werkvloer ben zie ik hoe de lock-down maatregelen hebben geleid tot een onwerkbare situatie, bergen plastic en latex gaan produceren, wolken desinfectant en rivieren van schoonmaakmiddelen opleveren, meer diefstal als gevolg van toenemende armoede enzovoorts enzovoorts! In de praktijk is die 1,5 meter niet te doen, je komt als collega’s – zoals in de meeste beroepen- nou eenmaal dichter bij elkaar als je aan het werk bent. Ik vind het niet alleen volkomen onnatuurlijk om op deze steriele manier winkeltje te spelen of zelfs de hele samenleving zo anti-natuurlijk te organiseren. Ik ben er inmiddels van overtuigd dat de maatregelen averechtse en catastrofale gevolgen gaan scheppen op het gebied van de volksgezondheid, voor het huishoudboekje van de 99%, voor de generaties die nu opgroeien en de natuur.

Kortom “als het kan”… dan wil ik:

  1. De vrijheid van keuze behouden om niet gevaccineerd te worden;
  2. Niet verplicht worden tot het gebruiken van een smartphone vanwege een app noch tot het dragen of onderhuids aangebracht krijgen van een viruspaspoort;
  3. Dat alleen de zieken in quarantaine gaan en de collectieve angst en smetvrees een halt wordt toegeroepen door de kapjes en desinfectie rituelen te stoppen;
  4. Dat het betalen met contant geld z.s.m. weer wordt toegestaan;
  5. Het grondrecht op een natuurlijke levensstijl en de vrijheid om mijn eigen groenten, fruit en kruiden te kweken met biologisch(-dynamisch) zaad en plantmateriaal.

Daarom heb ik de petitie ondertekend om de Lock-down zo snel mogelijk op te heffen en ben ik op bevrijdingsdag begonnen met het delen van andere perspectieven. Vandaag  deze:

Morgen weer een andere kijk op de (nood)toestand. Van lock-down naar slow-down!