Vervolg verhoren BPOC – Politie Verklaring 17

Gespiegeld van Buiten Parlementaire Onderzoeks Commissie.

Transcriptie 17, December 2020:

Mijn naam is….. en ik ben sinds 14 jaar politieagent binnen wat ooit een mooi korps was. Ik verklaar bij u omdat er straks doden gaan vallen door toedoen van overspannen agenten. Ik verklaar bij de uw commissie omdat er een ware jacht plaatsvindt binnen de organisatie op agenten die dissidente geluiden laten horen. Met een jacht bedoel ik dat er actief wordt gespeurd naar ons. Vanuit de leiding wordt duidelijk gemaakt dat wij het korps ‘vergiftigen met gedrag dat de hele organisatie in gevaar brengt’. We worden gestimuleerd om collega’s die kritiek hebben op het gewelddadige optreden van de politie bekend te maken bij de leiding.

De leiding noemt het geen ‘gewelddadig’ optreden, maar ‘effectief’ optreden. Ik noem het levensgevaarlijk optreden. Zoals de leiding het zegt: “we zijn effectief tegen besmettelijk getuig, wappies bij wie het bovenin niet functioneert. ”Laatst zei een collega tegen mij: “van een ram op hun kop met de lange lat kunnen ze alleen maar slimmer worden”. Ik ben dus continu op mijn hoede. Het is heel dubbel. Aan de ene kant wil ik niet meer werken binnen dit repressieve korps, aan de andere kant hoop ik dat het beter wordt, en ik mijn werk weer kan gaan doen waar ik voor opgeleid ben. Daarom verklaar ik bij u.

Ik hoop dat verklaringen zoals die van mij wat in beweging brengen. Want de leiding profiteert van de angstcultuur. Het is een angstcultuur die je ook onder de burgers ziet en binnen andere organisaties: veel mensen die tegen het beleid zijn durven daar niet voor uit te komen. Dit wordt gestimuleerd door de regering. Zelfs de Minister-President spreekt minderwaardig over mensen die tegen het beleid zijn en over demonstranten.

Ik heb een boodschap voor de regering en dan vooral voor de politieleiding: het is gevaarlijk waar u mee bezig bent! Agenten worden gestrest, onzeker en angstig van het beleid wat binnen het korps gevoerd wordt. Ik zie talloze opgefokte collega’s rondlopen. Dat geldt ook voor mijzelf. En wanneer je opgefokt en angstig bent kan je geen agent zijn. Beseft de leiding wel dat we gewapend zijn? Met een vuurwapen? Beseft de leiding wel dat dit uit de hand gaat lopen? Dat er straks geschoten gaat worden in situaties dat een overspannen agent zijn wapen trekt omdat hij angstig is voor demonstranten waartussen hij loopt? Volgens mij is het antwoord: JA! Elke agent weet dat het zo werkt. Elke agent weet dat een angstige agent een gevaarlijke agent is. Dus de leiding weet dat ook, en speelt bewust met mensenlevens!

Vroeger leverde een agent die overspannen was vaak zelf zijn wapen al in. Nu doe je dat niet, omdat je dan meteen als ‘wappie’ gezien wordt die overspannen raakt van optreden tegen demonstranten. Dus blijft die agent zijn wapen dragen, en reageert zijn angsten boosheid af op demonstranten, burgers en op zijn collega’s door pestgedrag, discriminatie en seksisme. Die gepeste collega’s worden dan nog gestrester. Het is een vicieuze cirkel, eigenlijk een spiraal naar beneden. Het is levensgevaarlijk!

De ME drijft demonstranten op. ME-ers bevinden zich vaak in een linie. Agenten bevinden zich vaak tussende demonstranten. Het is mij zelf overkomen. Ik bevond mij tussen demonstranten. Een aantal kwam naar mij toe en riep iets tegen mij. Ik werd bang en had mijn hand al op mijn wapen. Het enige wat zij riepen was: sluit u bij ons aan. Ik had bijna mijn wapen getrokken! Ik voelde mij bedreigd in een niet bedreigende situatie, omdat ik angstig en gestrest was.

In de opleiding leren wij dat een gestreste agent een gevaarlijke agent is. Voorheen moest een agent van wie geconstateerd werd dat hij overspannen was zijn vuurwapen inleveren. In ernstige gevallen werd de agent ziek gemeld door de leiding. Nu word je wantrouwig aangekeken wanneer je je ziekmeldt, want je zou wel eens ‘bij de wappies’ kunnen horen. Dus meld je je niet ziek. Er lopen talloze gestreste agenten rond. Agenten die geen vuurwapen zouden moeten dragen, omdat de kans steeds groter wordt dat ze dat vuurwapen uit angst gaan gebruiken. En denk niet dat dit alleen tijdens demonstraties gevaarlijk is. Ook op straat kom je in gespannen situaties terecht. Ook daar bestaat het gevaar dat je te snel naar je vuurwapen grijpt en het ook daadwerkelijk gebruikt. Wanneer je bang bent los je misschien geen waarschuwingsschot maar schiet je gelijk gericht. Let op mijn woorden: er gaan doden en gewonden vallen!

Aanvulling maart 2021: Het voelt op dit moment niet veilig om openlijk de beelden van mijn verklaring naar buiten te brengen. Daarom voor u de transcriptie.

*Deze verklaring is op schrift gesteld aan de hand van het mondelinge verhoor. Omdat gebruik is gemaakt van transcriptiesoftware kan er sprake zijn van taal-en/of spellingsfouten, waarvoor onze excuses.

Bron:

Bron: https://bpoc2020.nl/verhoren/.