Vervolg verhoren BPOC – Politie Verklaring 19

Gespiegeld van Buiten Parlementaire Onderzoeks Commissie.

Transcriptie 19, Januari 2021:

Ik ben…. en ik werk sinds 8 jaar als politieagent. Als jonge vrouw bij het korps was het al nooit makkelijk. Vrouwelijke agenten staan constant bloot aan seksisme, zoals seksueel getinte opmerkingen, ongewenste aanrakingen en zogenaamd ‘leuke en onschuldige’ moppen over seks. Vooral na gespannen situaties komt het veel voor.

Dat is sinds de coronacrisis veel erger geworden. Ik doel dan bijvoorbeeld op demonstraties waar we als agent aanwezig waren. Zoals u zult weten lopen die demonstraties continu uit de hand door zoals de leiding dat noemt ‘onze nieuwe manier van optreden richting wappies’. Wanneer je dan terugkomt op het bureau draag je de spanning nog met je mee. Veel mannen reageren die spanning af met machogedrag naar vrouwelijke collega’s, en dus ook naar mij. Dat afreageren bestaat uit een arm om je heen waarbij een hand op je borst gelegd wordt, of een collega die zich vanaf achter tegen je aandrukt. Laat ik maar zeggen dat het dan duidelijkte voelen is in wat voor staat deze collega zich bevindt. Maar ook seksuele opmerkingen over je uiterlijk zijn heel gewoon, van opmerkingen over je borsten tot rechtstreekse uitnodigingen ‘om samen even een cel in te duiken.’

Dit gedrag wordt ook naar arrestanten vertoond. Dat is nog erger geworden sinds we regelmatig demonstranten en mensen die een maatregel hebben overtreden aanhouden. Het lijkt wel of alle grenzen en scrupules weg zijn gevallen. Jonge vrouwelijk arrestanten worden belaagd met smerige opmerkingen, indirecte bedreigingen tot aanranding, zoals ‘je drinkt toch zo graag koffie? Ik kom zo wel even koffiedrinken in je cel’, tot aanrakingen op ongepaste plaatsen op het lichaam wanneer een collega zo’n meisje naar een cel begeleid. En de leiding staat er bij en kijkt ernaar. Een klacht indienen heeft geen zin: klachten van demonstranten en burgers die een maatregel hebben overtreden belanden op de plank en blijven daar liggen.

Laatst was er een jonge vrouw van Surinaamse afkomst aangehouden. De opmerkingen van de collega’s over ‘het heerlijke kontje van Surinaamse wijven’, de ‘pronte tieten van dat zwarte kind’, en andere ongegeneerde opmerkingen schokte haar duidelijk, getuige het feit dat ze onmiddellijk ging huilen en zeer angstig was. Eén van de collega’s stelde voor haar in een cel met camera te plaatsen, ‘zodat ze een peepshow kon geven’. Naderhand ‘zou hij haar dan wel even een bezoekje brengen voor de next step, terwijl de camera bleef lopen’. Het meisje (19) was volledig overstuur. Ik heb er wat van gezegd, met als resultaat dat ik wekenlang smerige opmerkingen te verduren heb gekregen, er over mijn onbetrouwbaarheid is geklaagd bij de leiding, en niemand meer samen met mij in de auto wilde zitten. Die collega’s waren dus echt beledigd, en vinden dit gedrag heel gewoon.

Er zijn talloze WhatsAppgroepen waar linkjes naar porno in worden gedeeld. Je wordt als vrouw dan toegevoegd aan zo’n groep. Naderhand vragen ze dan of je er ‘een beetje geil van geworden’ bent. Wanneer er dan een groepje collega’s naar je zit te staren op zo’n moment schaam je je rot, maar eigenlijk zijn zij degenen die zich moeten schamen. Het is smerig en walgelijk, en de leiding doet er totaal niets aan.

“Wappies hebben geen rechten, dus die mag je betasten waar je maar wilt”, zei een collega laatst. Arrestanten die eerst met buitenproportioneel geweld aangehouden zijn, worden dan ook nog eens slachtoffer van seksisme, ongewenste intimiteiten en rechtstreekse ongepaste voorstellen.

Voor burgers is een politiebureau een onveilige plek. Voor mij is het korps een onveilige plek geworden om te werken. Ik moet continu op mijn hoede zijn. Ik hoop dat deze verklaring iets bijdraagt aan verandering, maar ik vrees dat het al te laat is.

Aanvulling maart 2021: Mijn verklaring mag vooralsnog alleen als anonieme transcriptie gepubliceerd worden, vanwege de vele bedreigingen en onveilige situatie binnen het korps.

*Deze verklaring is op schrift gesteld aan de hand van het mondelinge verhoor. Omdat gebruik is gemaakt van transcriptiesoftware kan er sprake zijn van taal-en/of spellingsfouten, waarvoor onze excuses.

Bron: https://bpoc2020.nl/politieverhoren#transcripties