Vervolg verhoren BPOC – Politie Verklaring 20

Gespiegeld van Buiten Parlementaire Onderzoeks Commissie.

Transcriptie 20, Maart 2021

Mijn naam is… en ik werk nu 11 jaar bij de politie als politieagent en de laatste jaren ook als ME-er. Mijn reden om bij de BPOC2020 te verklaren is om de misstanden binnen het korps naar buiten te brengen. Om de leugens die de korpsleiding, Minister-President Rutte en minister Grapperhaus vertellen te ontkrachten. Want ik ben erbij geweest. Op 21 juni vorig jaar. En op 14 maart dit jaar. Op 21 juni 2020 als ME-er en op 14 maart ook. Beide keren op het Malieveld.

Het is werkelijk verbijsterend wanneer ik Rutte hoor spreken over ‘doorgesnoven hooligans’. Het was vanaf het begin duidelijk dat de Aanhoudings Eenheid (AE) ingezet zou worden. En niet om de relschoppers er tussenuit te halen, maar om zelf de rellen te starten. We hadden als ME-ers geen idee waarom we daar bij dat station moesten gaan staan. Er was daar niemand. Tot 13.30 uur, en de demonstranten netjes naar het Centraal station liepen. Ze liepen verdomme gewoon in een fuik! De deur van de politiebus ging open, en de AE rende al meppend het publiek in. Die AE wist dat al van tevoren. Dat hoorden we naderhand van ze. Wij werden er ter plekke mee geconfronteerd.

Ik verklaar hier dat de escalatie bewust beleid is. En wij worden misbruikt eraan mee te werken. Want je hebt geen keus meer op zo’n moment. De zaak ontploft ter plekke door toedoen van de AE. Het liep op 21 juni volledig uit de klauw. Het waterkanon reed dwars tussen de mensen door op hoge snelheid. Levensgevaarlijk, ik heb demonstranten zien rennen voor hun leven. Ook kinderen. En dan 14 maart. Dat was zo mogelijk nog erger. Toen werden we wel op voorhand ingelicht. We moesten er op volle kracht in. Slaan op het hoofd voor veel bloed. De honden erop, hoe dan ook.

De arrestanten zijn gewoon mishandeld. Dat gebeurde al in de bus. Duwen, laten struikelen, wrikken met de handboeien. Die jongens van de AE zijn gewoon straatvechters. Daar worden ze op uitgezocht. Die doen niets liever dan relschoppen. En daar later op het bureau over opscheppen. De lol die zulke lui hebben over ‘in elkaar geramde wappies’ is walgelijk. Het hele korps zit vol met die lui. De goede agenten melden zich ziek, of werken door onder hoogspanning. Ik heb nog nooit zoveel gejankt als het afgelopen jaar. Van de spanning. Het is niet meer te doen. En je kan er met niemand binnen het korps over praten. Vol trots sturen collega’s filmpjes rond van bebloede demonstranten, van onschuldige mensen die letterlijk in elkaar geramd worden door de politie. De politie. Waardoor ze beschermd zouden moeten worden. Ik heb er geen woorden voor.

De leiding en elke agent die hier bewust aan meedoet zouden moeten worden aangeklaagd voor doodslag. Ook die lui aan ’t Binnenhof moeten zich schamen, en zouden aangeklaagd moeten worden. Ze liegen de mensen voor. Ik kan ’t weten, want ik ben erbij geweest. Om ze dan naderhand zo te horen liegen en bedriegen is verbijsterend en totaal onwerkelijk.

Ik ben nu voorzichtig aan het uitzoeken wie er net als ik mee wil kappen. Hoe groter de groep hoe beter. Ik heb al verschillende collega’s naar de BPOC2020 gestuurd. Toen ik dit initiatief zag was ik zo blij. Eindelijk gebeurt er iets!

Eindelijk komt al die smerigheid naar buiten. En de leugens van Rutte, Grapperhaus en de korpsleiding. Laatst zei iemand van de leiding: “we moeten het korps zuiveren van wappielovers”. Maar volgens mij is ‘zuiveren’ hetzelfde als schoonmaken toch? De vuiligheid ergens uithalen, dat is zuiveren. Wat mij betreft is zuiveren het verwijderen uit het korps van de korpsleiding, collega’s die met plezier meedoen aan de gewelddadigheden en die lui aan ’t Binnenhof. Ik hoop dat mijn verklaring daaraan bijdraagt.

Aanvulling maart 2021: Op dit moment wil ik de beelden van dit verhoor nog niet laten publiceren door de BPOC2020. Dit uit veiligheidsoverwegingen.

*Deze verklaring is op schrift gesteld aan de hand van het mondelinge verhoor. Omdat gebruik is gemaakt van transcriptiesoftware kan er sprake zijn van taal-en/of spellingsfouten, waarvoor onze excuses.

Bron: https://bpoc2020.nl/politieverhoren/