Verhoren BPOC – Politie Verklaring 30

Gespiegeld van Buiten Parlementaire Onderzoeks Commissie 2020.

Transcriptie 30, Maart 2021:

Mijn naam is… Ik werk nu 6 jaar als vrouwelijke agent bij de politie. Omdat het onmogelijk is om mijn verhaal veilig intern te doen heb ik besloten de BPOC2020 te benaderen om de omstandigheden waaronder ik moet werken naar buiten te brengen. En met mij natuurlijk veel van mijn collega’s.

Ik ben idealistisch begonnen bij de politie. Verhalen over discriminatie en seksisme deden al langer de ronde, maar ik dacht dat die aangedikt waren en ik mijn mannetje wel zou staan wanneer mij dat zou overkomen. Waar ik niet op gerekend had was dat mijn mannelijke collega’s ongestoord hun gang kunnen gaan met het lastigvallen van hun vrouwelijke collega’s met allerlei ongewenste intimiteiten. Whatsapp-groepen met pornofilmpjes, waar zij bovendien smerige verhalen uitwisselen over agentes zijn geen uitzondering en te walgelijk voor woorden.

Nu we bovendien regelmatig aangehouden demonstranten op het bureau hebben of burgers die een coronaregel hebben overtreden loopt het volledig uit de klauw. Deze mensen staan bloot aan seksueel getinte opmerkingen en rechtstreekse oneerbare voorstellen. Ze worden nodeloos uren vastgehouden en zonder proces-verbaal heen gezonden. Ze worden blootgesteld aan smerige opmerkingen van agenten over hun borsten, hun achterste en ga zo maar door. Wanneer zo’n vrouw dan ook nog eens gekleurd is maken ze openlijk seksuele grappen over bijvoorbeeld “hete Aziatische wijven” waar zo’n vrouw bij is.

Ze betrekken mij daar ook geregeld bij. Wanneer ze dan merken dat ik daar niet van gediend ben moet ik het zelf de dagen daarna ontgelden. Ik ben namelijk van Surinaamse afkomst dus de racistische seksuele opmerkingen vliegen dan schaamteloos in het rond.

In de media speelt het korps mooi weer en die media werken daar blijkbaar graag aan mee. Op TV zie ik dan agenten die zielig zitten te doen over ‘het toegenomen geweld jegens agenten in tijden van corona’. Dat klachten van demonstranten en andere burgers over politiegeweld, seksuele intimidatie en racisme niet in behandeling worden genomen vertellen ze er niet bij.

De vertrouwenspersonen binnen de politie zijn een lachertje. Ze zijn volledig op de hand van de leiding en je hebt geen enkele garantie dat je verhaal binnenskamers blijft. Het zijn gewoon amateurs. De repressie van de leiding naar de agenten is groot. Je hebt gewoon te doen wat er gezegd wordt, ook wanneer dat tegen wat je in de opleiding geleerd hebt over de politiewet indruist. Anders “is daar het gat van de deur”.

De leiding onderdrukt de agenten en de agenten botvieren hun frustraties op demonstranten en burgers. Het insluiten van demonstranten die gewoon gehoor willen geven aan een oproep om te vertrekken is een voorbeeld van repressie door de politie jegens burgers. De leiding geeft opdracht zoveel mogelijk demonstranten op te pakken. Je laat ze uren ingesloten staan blauwbekken. Officieel zijn ze dan nog niet aangehouden, dus kan je ze daarna gewoon 6 uur vasthouden voor onderzoeken zonder proces-verbaal de straat opsturen. Het is puur misbruik van macht.

Ik heb nog steeds hoop dat het ten goede keert wanneer agenten zich massaal gaan uitspreken. Uw commissie biedt mij die kans en daar ben ik dankbaar voor. Wanneer u straks misschien wel honderden agenten hebt die zich bij u uitspreken kunnen we naar buiten treden. Tot die tijd geef ik toestemming om mijn verklaring alleen schriftelijk online te plaatsen.

*Deze verklaring is op schrift gesteld aan de hand van het mondelinge verhoor. Omdat gebruik is gemaakt van transcriptiesoftware kan er sprake zijn van taal-en/of spellingsfouten, waarvoor onze excuses.

Bron: https://bpoc2020.nl/politieverhoren/

Meer informatie: https://bpoc2020.nl/.