Rico Brouwer met Dennis Spaanstra over de Police for Freedom Mars in Baarn

Gespiegeld van Potkaars, 14-4-2021 (38min): Police For Freedom verdedigt niet jouw mening, maar verdedigt de vrijheid om deze te hebben. Terugblik en verslag van de mars voor de menselijke verbinding op 10 april 2021 in Baarn, met initiatiefnemer en oprichter van Police for Freedom – Nederland, Dennis Spaanstra. Dennis geeft me een shirt en zegt: “ik zie jou als de politieagent voor de vrijheid van meningsuiting”. Een groter compliment kan je me niet maken, ik was van m’n stuk gebracht. Blijkt hij gitaar te kunnen spelen ook. De eerste gast in Potkaars die de gitaar, die er altijd staat als decor, oppakte.

Samen met Dennis kijken we terug naar de mars, de voorbereiding, het verbod om te demonstreren in Hilversum, de rechtszaak daarover afgelopen vrijdag, over een noodbevel in Apeldoorn en een prachtige mars in Baarn.

Overal in de wereld wordt met geweld opgetreden tegen demonstranten. Ook in Nederland. Demonstreren is een grondrecht, maar het mag niet meer, of alleen onder onmogelijke voorwaarden zoals met hoeveel mensen je maximaal mag demonstreren. Alles met de volksgezondheid als argument. Maar het zijn nu juist ook zorgmedewerkers die protesteren tegen het beleid uit Den Haag, voor mensen onder hun verzorging die lijden onder de maatregelen. Ze maken hun statement herkenbaar als witte ketting in witte jassen.

Politiegeweld maakte dat ook veteranen zich gingen organiseren. Ik sprak op demonstraties veel militaire veteranen. Zij hebben geweld op burgers van dichtbij meegemaakt in oorlogsgebieden en staan nu op demonstraties met hun baret op, naast de witte jassen. Zonder geweld, maar in een duidelijk statement: ‘geweld tegen burgers stopt hier’.

Ook politieagenten zijn zich gaan organiseren. Overal in de wereld, met Police for Freedom. Politieagent Dennis Spaanstra startte een Nederlandse groep en vertelt in dit interview over de eerste Police for Freedom mars in Nederland op 10 april in Baarn. Over hoe dat verboden werd in Hilversum, over hoe Apeldoorn preventief met een noodbevel door de burgemeester op slot werd gezet toen men dacht dat de mars daar zou zijn.

Dennis vertelt hoe duizenden demonstranten de verbinding zochten en vonden in Baarn. Hoe de locatie tot het laatste moment geheim gehouden werd en hoe ook brandweer, marechaussee, onderwijs zich inmiddels aansluiten.

Vrijdag was er een rechtszaak tegen de burgemeester van Hilversum, over zijn demonstratieverbod. In die zitting bleek dat er geheime afspraken tussen veiligheidsregio’s zijn gemaakt waarin een optocht, een mars categorisch verboden is. Niet alleen aantallen demonstranten, de onderlinge afstand die ze moeten houden, ook aan de vorm van een demonstratie worden op voorhand beperkingen opgelegd door de veiligheidsregio’s, die daar helemaal niet over gaan. Wat is de volgende stap, dat er wordt voorgeschreven welke liedjes gezongen mogen worden?

Dennis is politieagent en muzikant. Hij zingt aan het einde: “De Politie Is Mijn Beste Kameraad”, maar dan in de originele tekst. Hij legt uit: de politie is een diender. Zo was het vroeger en zo zou het weer kunnen zijn. De mars in Baarn was er een van verbinding tussen alle groepen in onze samenleving én de politie. Police for Freedom.

Police for Freedom: https://policeforfreedom.org/

Potkaars: https://potkaars.nl/