Verhoren BPOC – Politie Verklaring 36

Gespiegeld van Buiten Parlementaire Onderzoeks Commissie 2020.

Transcriptie 36, Februari 2021:

Ik wil beginnen met te zeggen dat het mij hoop geeft dat uw commissie er is en ik bij u mijn verhaal mag doen.

De zwijgcultuur op de werkvloer is niet te doorbreken. Ik voel mij geen politieagent meer. Ik wás politieagent. Dat ging 8 jaar goed. Ik heb het vak daarna in 2 jaar in hoog tempo af zien glijden van agent naar bonnenschrijver die een target moet halen. Zinloze bonnen schrijven voor onzinnigheden als geen richting aan geven of 10 km te hard rijden. Dat ging allemaal nog best, want je schaadde de rechten van mensen er niet mee.

Maar toen kwam corona en moest ik bonnen schrijven voor samenscholing. Man, alleen het woord al. Het lijkt wel oorlog. En voor picknicken in een park. En wanneer iemand er dan wat van zegt moet je degene oppakken voor belediging. En de emoties lopen zomaar op nu. Want die mensen vinden het zinloos en voelen zich in hun vrijheden aangetast.

Vooral jongeren zijn het kind van de rekening. Die kunnen niet meer genieten samen. Alles is ze al afgenomen. Thuis mogen ze niet meer samenkomen, en buiten worden ze bekeurd wanneer ze rustig op een grasveldje iets zitten te drinken.

Ik ben dus geen agent meer. Ik ben bonnenschrijver en boeman. En tussendoor mag ik als ME-er demonstranten in elkaar slaan. ‘Geen medelijden’ is de boodschap die we krijgen. Nou, ik heb wel medelijden. Want dit is de zwaarste vorm van staatsterreur die ik ooit gezien heb in Nederland. Ik noem het staatsterreur omdat ik daar sta namens de staat en namens hen burgers terroriseer.

Op 21 juni ben ik ingezet als ME-er op het Malieveld. Naderhand roept Grapperhaus dan dat hij de onvrede over het beeld van de politie dat daar ontstaan is begrijpt. Dat is een beeld dat de politie zelf heeft neergezet samen met Grapperhaus want die is de baas. En geen goede baas, maar een hypocriet. Want misstanden kan je niet melden. En wanneer je die wel meldt wordt je afgevoerd en zwartgemaakt.

Weet u die toestand nog met de Leidse politiechef Fatima Aboulouafain 2019? Dat ging over discriminatie, meer regel dan uitzondering bij de politie kan ik u zeggen. Die mevrouw was teamchef en is op straat gezet. En dan beweerde Grapperhaus dat dat niets te maken had met de misstanden die zij naar buiten bracht.

Ik wil het met u hebben over die misstanden. U heeft het vast algehoord van collega’s van mij die verklaard hebben bij u, maar u vraagt mij het hier toch te delen. Ik ga gewoon een opsomming doen wat arrestanten, en het laatste jaar vooral ‘wappies’ wordt aangedaan: Seksistische opmerkingen naar vrouwen over borsten en, ‘lekkere kontjes’ enzovoort. Dat gaat gepaard met ongepast aanraken wanneer een vrouw naar de cel wordt gebracht. Uitschelden van mannen van wie geconstateerd wordt dat ze homoseksueel zijn met benamingen die ik hier niet allemaal ga noemen maar ‘kankerhomo’ is nog de minst ernstige. Ook worden gearresteerde demonstranten bedreigd dat ze ‘hun adres weten’ en ze in de gaten worden gehouden, dus maar beter ‘kunnen kappen met demonstreren’. Dat ik noem ik dus terreur: eerst burgers in elkaar slaan en ze dan bedreigen met surveillance langs hun huis, zodat ze zich niet meer veilig voelen. En je huis, je thuis, is bij uitstek de plaats waar je je veilig moet kunnen voelen. En de politie moet je een gevoel van veiligheid geven, maar deze mensen worden gewoon bedreigd, zo zie ik het.

Aan het begin van mijn verklaring zei ik dat ik geen agent meer ben maar boeman. Boeman is het woord niet besef ik nu ik het allemaal zo aan u vertel. Ik ben staatsterrorist. Dat ben ik gemaakt door de staat. Ik heb nooit demonstranten geslagen, mishandeld of seksistisch of discriminerend benaderd. Ik weiger dat te doen, maar ik val op bij mijn collega’s. Ze praten al over me. Zoals veel collega’s die gewetensbezwaren hebben ben ik op zoek naar ander werk.

Aanvulling maart2021: Dezeverklaring magvoor nualleen schriftelijk en anoniem gepubliceerd worden.

*Deze verklaring is op schrift gesteld aan de hand van het mondelinge verhoor. Omdat gebruik is gemaakt van transcriptiesoftware kan er sprakezijn van taal-en/of spellingsfouten, waarvoor onze excuses.

Bron: https://bpoc2020.nl/politieverhoren/.