Verhoren BPOC – Politie Verklaring 45

Gespiegeld van Buiten Parlementaire Onderzoeks Commissie 2020.

Transcriptie 45, Februari 2021:

Ik heb altijd al een uniform willen dragen. Als kind keek ik vol bewondering naar de uniformen van militairen en politiemensen. Toen ik dan ook de kans ook kreeg om de opleiding bij de politie te gaan doen heb ik die met beide handen aangegrepen, niet wetende dat het zou uitdraaien op een nachtmerrie.

Dat uniform staat symbool voor wat de politie is: eenvormig, zonder ruimte voor een afwijkende mening. Ik heb de vorming van de nationale politie meegemaakt. Dat is het begin van de echte ellende geweest. Vaak ken je degene niet eens met wie je die dag aan het werk moet op straat. Alles wordt sindsdien centraal geregeld, ook de roosters.

De vorming van de nationale politie, dus de vorming van één landelijke organisatie, heeft de onveiligheid binnen het korps vergroot. Er is geen ruimte voor een eigen kijk op het politiewerk. Agenten die kritiek hebben worden er op misdadige wijze uitgewerkt, met behulp van intimidatie en regelrechte bedreigingen. Er zijn genoeg politiemensen die mee willen werken aan het weg treiteren en bedreigen van hun eigen collega’s.

Ik heb dat niet alleen van horen zeggen, ik sta er op dit moment zelf aan bloot. Ik heb het namelijk in mijn hoofd gehaald kritiek te hebben op het in mijn ogen criminele geweld wat burgers op dit moment voor hun kiezen krijgen. En daar hoef je niet eens demonstrant voor te zijn of de wet voor te overtreden. Het is genoeg dat je op een plaats bent waarvan de burgemeester vindt dat je er niet mag zijn omdat het te druk is. Je wordt er dan gewoon uitgeknuppeld, zo simpel is het.

In precies die woorden heb ik het tegen een collega gezegd toen we samen in de auto zaten. Die collega heeft het aan de leiding door gegeven en vanaf dat moment is de hel losgebarsten. Ik word dagelijks bij de leiding geroepen. Ik krijg dan soms kloteklusjes op het bureau.

Of de collega met wie ik de straat op moet wordt erbij geroepen. Een collega kreeg laatst de opdracht mij in de gaten te houden, omdat ik ‘zo’n imbeciel ben die sympathie heeft voorwappies’. U begrijpt dat dit onwerkbaar is. Bovendien gaat het rond in Whatsapp groepen.

De treiterijen worden met de dag erger. Thuis word ik anoniem gebeld en wordt er gescholden, gedreigd en neergelegd. Wanneer mijn vrouw opneemt wordt er gehijgd. Dus die durft de telefoon niet meer op te nemen. Mijn kinderen kunnen niet meer gebeld worden door klasgenootjes want ze mogen van mij de telefoon niet meer opnemen. Ik weet dat dit collega’s zijn want de volgende dag hebben ze het er gewoon over waar ik bij ben. Ze schamen zich er niet voor, ze zijn er trots op.

Ik heb het in mijn naïviteit bij de leiding gemeld. Ik werd gewoon uitgelachen. En denk maar niet dat het afgelopen is wanneer je ontslag neemt. Een collega die ik ken is een paar maanden geleden hetzelfde overkomen toen hij kritiek had op het beleid van geweld. Hij is weggetreiterd na tot op het bot vernederd te zijn, ook door de leiding. Nu hij weg is gaan de anonieme telefoontjes gewoon door. Hij wordt in die telefoontjes regelrecht bedreigd. Hij heeft er aangifte van willen doen maar de aangifte wordt niet opgenomen. En het is daarna nog erger geworden.

Iedereen weet waarom het zo gaat. Ze willen voorbeelden stellen. Zodat je je mond houdt en bevelen zonder commentaar uitvoert. Doe je dat niet dan werken ze je er met intimidatie en bedreiging uit, en dat gaat door nadat je weg bent. Ik verzeker u dat dit effectief is. Niemand durft zijn mond open te doen. Daarom heeft u zoveel reacties op uw oproep. Eindelijk kunnen we ons verhaal kwijt.

En iedereen die ik op social media zie roepen dat we het lef moeten hebben te laten weten wie we zijn, moet er maar eens over nadenken hoe het is wanneer je vrouw en kinderen worden bedreigd met de verschrikkelijkste dingen.

Mensen moeten eens minder snel oordelen en beseffen wat een criminele en corrupte bende dat politiekorps is. Dat is waar voor mij dat uniform wat ik eens zo graag wilde voor staat: een criminele en corrupte bende.

Aanvulling maart 2021: Mijn verklaring mag schriftelijk en anoniem gepubliceerd worden.

*Deze verklaring is op schrift gesteld aan de hand van het mondelinge verhoor. Omdat gebruik is gemaakt van transcriptiesoftware kan er sprake zijn van taal-en/of spellingsfouten, waarvoor onze excuses.

Bron: https://bpoc2020.nl/politieverhoren/

Zie ook: https://www.youtube.com/channel/UCzBTOlq2SlV4TFYV1aaAuow