Potkaars – Verslag Demo Samen voor Nederland in Amsterdam 2-1-2022

Gespiegeld van Potkaars, 3-1-2021 (47min). Op 2 januari 2022 werd even voor één uur ‘s middags op last van de burgemeester door de politie een noodbevel tot verwijderen van het Museumplein gegeven aan duizenden demonstranten. De demonstranten vertrokken via de van Baerlestraat waar ze de weg werd geblokkeerd door diezelfde politie. Waterkanon, politiehonden, wapenstokken en busjes van de Mobiele Eenheid stonden er tegenover vreedzame demonstranten. Veteranen van in het gelid voor vrijheid proberden de situatie te de-escaleren en vormden een buffer linie tussen de politiemensen en de demonstranten. Er was wéér politiegeweld (met botbreuken en bijtwonden door politiehonden tot gevolg). Er werd desondanks een doorgang gecreeerd en de demonstranten vervolgden hun weg in optocht naar het Westerpark.

Potkaars maakte in deze reportage een aantal straatinterviews op het Museumplein. Vanaf het moment dat er door de demonstranten gehoor gegeven werd aan het ontruimingsbevel, zie je integraal via meerdere camera’s wat er gebeurde vlak voor die politielinie. Daarna interviews met Arie Paap en met Willem Engel. Aangekomen bij het Westerpark sprak ik Veteraan Raf van In Het Gelid Voor Vrijheid. Hij was één van de veteranen die naast het Museumplein de klappen vingen. Op beelden van Jan Huzen van Steungroep Boeren en Burgers zie je hoe Raf en twee andere veteranen, terwijl ze tegen het eind van de middag terugwandelden naar het beginpunt alsnog met een grote politieovermacht van de straat werden gehaald. Raf werd later die avond vrijgelaten, de andere twee brachten de nacht in de cel door.

Artikel / links: https://potkaars.nl/blog/2022/1/3/verslag-demonstratie-2-januari-2022-museumplein-amsterdam-samen-voor-nederland